Jongeren die zich continu bezighouden met anderen

Vraag:

Moge Allah u belonen. Er zijn meerdere vragen tot ons gekomen die gaan over personen, organisaties en dergelijke. Wij zouden graag advies willen van u voor sommige kleine studenten van kennis.

Antwoord:

Degenen die bij het vergaren van kennis meteen beginnen met het spreken over deze zaken (die persoon heeft dit en die persoon heeft dat), dit is fitnah (wanorde)! Het spreken over mensen, over hun tekortkomingen en hun fouten hindert (vooral) de beginnende student in het vergaren van kennis. Het kan hem zelfs tegenhouden in het zoeken naar kennis. Zo zie je dat hij een hekel heeft aan die en die persoon, en zichzelf amuseert met andere zaken dan het opdoen van kennis. Dit is dus een fitnah. Het is een plicht voor de jongeren om deze fitnah te laten. Zij dienen zich te richten in het vergaren van kennis en niet te luisteren naar wat mensen zeggen over die en die persoon. Ten eerste, dit zal een afkeer bij hem veroorzaken en hem onthouden in het vergaren van kennis. Ten tweede, is hij zondig wanneer hij weg wordt gehouden van het vergaren van kennis, omdat hij zich bezighoudt met de tekortkomingen van anderen.

Het is voor zijn eigen bestwil om zich bezig te houden met het vergaren van kennis en niet te luisteren naar deze geruchten en uitspraken.

Bron: http://www.alfawzan.af.org.sa/node/2032