Het afbeelden van ongeziene zaken

Vraag: Wij zien op bepaalde aankondigingen op bepaalde cassettebandjes van bepaalde uitnodigers tekeningen zoals rivieren en planten wanneer het gaat over het Paradijs, en zij tekenen een schaduw waarmee zij claimen de schaduw van de Shaytan na te bootsen wanneer het gaat over het slechte. Zijn deze handelingen toegestaan?

Antwoord: In deze tekeningen zit de claim van kennis van het ongeziene waarover alleen Allah kennis heeft. Alleen Allah heeft kennis over het Paradijs en de Hel. Het is niet toegestaan om de Hel, het Paradijs en het Pad af te beelden op een papier. Zoals wat tegenwoordig wordt verspreid en geplaatst wordt in de moskeeën waar afbeeldingen op staan van het Paradijs, de Hel en het Pad. Dit is absoluut niet toegestaan.[1] Dit behoort tot onwetendheid.[2]

Shaykh Ṣāliḥ b. Fawzān al-Fawzān

Bron: Al-Ijābāt al-Muhimma fī al-Mashākil al-Mulimma (2/277)

___________________________
[1] Het Permanente Comité heeft reeds een fatwa uitgevaardigd daarover. Zij werd gevraagd over een folder getiteld ‘Ṭarīq al-Mustaqbal’ (De weg van de toekomst).
Het Permanente Comité antwoordde: ‘Dat het niet toegestaan is om deze publicatie met als titel ‘Ṭarīq al-Mustaqbal’ te verspreiden omdat het afbeeldingen bevat van ongeziene zaken die behoren tot de zaken van het Hiernamaals zoals het Paradijs, de Hel, het Pad, de Weegschaal. Het verstand kan immers de hoedanigheid van deze zaken niet bevatten. Ook is het zo dat deze handeling het belang van deze zaken vermindert. Daarnaast is het een geïnnoveerde zaak. De Profeet صلى الله عليه وسلم waarschuwde voor de geïnnoveerde zaken. Het is dus verplicht om het drukken, het verspreiden en het distribueren van deze publicatie tegen te houden… en bij Allah is het Succes.’ (Fatwa nr. 22907, datum 10-02-1425 AH)

[2] Uit: ‘De Uitleg van Al-Fatwā al-Ḥamawiyya’, cassetteband 10.